miercuri, 9 iunie 2010

Situatii de urgenta

Berbec - intra in rahat frecvent si cu toata inocenta. Deobicei impasul in care intra e simpatic, si amuzant. Este genul de situatie in care zici "La revedere" in loc de "Buna ziua" la o receptie oficiala cu o companie rusa, pentru ca ai incurcat in limba rusa cuvintele. Sau iesi pe strada, da peste tine un biciclist, te darama, te umple de noroi pe fusta de matase si camasa plezneste la umar, iar tu in jumatate de ora trebuie sa fii la serviciu la o sedinta importanta. Intarzii -se intampla intotdeauna berbecilor-, intrii pe usa cu noroiul pe tine, sau cu o pata imensa de apa - ca doar ai si incercat sa l speli la toaleta - te scuzi ca deranjezi sedinta pe care tu trebuia sa o conduci, te invarti prin toata sala cautandu ti scaunul, si cand te asezi pe el, se mai si rupe cu tine. Amuzament pentru toata sala.
In general e genul descurcaret, frecvent poate intra in rahat, incercand sa-i ajute pe altii. In situatii de urgenta, reactioneaza bine si este eficient. Oarecum in situatii de urgenta berbecul da ce are mai bun, pentru ca e rapid si curajos.

Taur - deobicei nu prea intra, sau intra rar in rahat. Cand intre o face profund. Nu o sa se arunce cu capul inainte sa zboare la capatul celalalt al globului daca nu e sigura ca are transportul asigurat de la aeroport la hotel, cazare ff buna, hotel de 5 stele, asigurata si reasigurata, programul pe ore. Nu o sa plece niciodata nebuneste pe munte fara sa stie exact traseul, conditiile meteo, sa aibe rezervare la cabana, si sa fie conditii bune, confort, comoditate, confort. Ah, am exclus dormitul cu cortul. Nu, n-am exclus cortul. Taurul exclude din start cortul nu din principiu ci la modul practic, pt ca e sub confortul minimal pe care il accepta! Poate numai daca e cu o gasca de prieteni vechi -tipic de taur - sa accepte acest compromis.
Cu toate acestea, uneori se intampla sa intre si el in rahat, si cand intra...e zdravan. Trebuie multe resurse ca sa scoti un taur din incurcatura! Genul de situatie in care esti printr-o tara straina pentru o conferinta, ti se da cheia unui apartament unde sa te cazezi, si surpriza! Intrand intr-un magazin de moda, uiti portofelul, si cheia pe un raft cu marfa. Total. Incepi si suni disperat in speranta sa se poata face ceva pt tine, ca doar nu stii pe nimeni aici, n-ai unde te duce, n-ai bani, si ai mai pierdut si cheia unde erai cazata. Sau genul de situatie in care e tarat din incompetenta altora sau din lipsa lor de prevedere a situatilor neprevazute. Si le va reprosa asta! Ohoho! Totdata o sa se foloseasca din plin de sarmul ei de taurita - daca e fata - ca sa o ajute ceilalti fiindca e draguta. O alta situatie tipica e aceea in care se urca intr un autobuz si uita sa composteze si o prinde controlorul. Ii va trage un zambet larg si feminin cu care il cucereste total, asa incat de dragul vocii ei (din nou) feminine, controlorul o sa o lase pana la urma in pace fara sa-i dea amenda.

Gemeni - deobicei se feresc de rahat ca dracu de tamaie. Mai ales femeile si mai ales de situatiile penibile care ar putea centra atentia asupra lor. Geamanul face efectiv toooot posibilul sa nu ramana intr-o situatie fara de iesire. Prefera sa nu actioneze decat sa se incurce. Ii sta in fire sa se asigure de tot! Dispretuieste persoanele carora li se intampla...deobicei e genul de persoana care are fantana in curte- Doamne fereste, daca se opreste apa de la robinet?! are generator de electricitate - daca cade curentul? are o mie de cutiute cu suruburi si piulite, fiecare special pt o situatie si pt o nevoie. Daca se inunda, cu siguranta a gandit dinainte un sistem de evacuare. Nu prea apreciaza umorul situatiile neasteptate, se enerveaza sigur pe cei care sunt responsabili. Sunt cei care fac reclamatii. Isi fac o gramada de backupuri la documente. Apeleaza la prieteni ca sa-l scoata din rahat, si poate renunta si la o suma de bani maricica de dragul lor. Va returna serviciul, daca nu il costa prea mult. Am observat ca femeile gemeni sunt de baza pentru situatii medicale: iti dau medicamente, stiu sa-ti zica exact doctorul si spitalul. Asta pentru ca daca ati citit articolele celelalte am zis ca sunt ipohondre.

Rac - deobicei intra des in rahaturi moderate, datorita firii lor visatoare. Atitudinea lui va fi de inrosit si simtit penibil, cu timpul cei mai inteligenti se adapteaza. Ca sa acopere aceasta situatie dezavantajoasa pt el, o sa incerce sa se strecoare, si sa deformeze realitatea asa incat sa te faca sa crezi ca e oarecum normal, de fapt nu e el vinovatul, sau ca nu s a intamplat nimic si ti s-a parul tie. Trebuie sa mergeti mai multi cu masina undeva, si el sa vina cu masina sa va ia. Dar nu i-a pornit masina de dimineata. Intarzie, si voi va tot intrebati ce e cu el. Ajunge intr un final...acum interpretarea cam depinde de genul racului - daca e un rac bun, o sa dea o nuanta amuzanta situatiei, insinuand subtil ca e o legatura ascunsa intre masina lui, si voi ceilalti, si ca i s-a mai intamplat o data, sa vrea sa ia pe cineva cu masina si sa nu-i porneasca, sau ca fortele oculte l-au impedicat. Daca e un rac mai raut - adica mai nesigur pe el - s-ar putea sa i strice in totalitate ziua, sa bombane cand ajunge la voi, sa invinovateasca marca masinii, setvice-ul.

Leul - intra si el in mici rahaturi, ca tot omul, dar asta se intampla din uitare, neatentie sau fiindca e distrat. Insa de fiecare data va iesi zambitor cu fruntea sus, eventual folosindu-se un pic de sarmul lui de leu ca sa obtina de exemplu o reducere la biletul de autocar, pt ca s-a intamplat sa nu aibe la el toata suma. O sa negocieze un pic asa, explicand persoanei care l-ar putea salva din situatia. Si cand intra in situatii nasoale, leul isi pastreaza mandria si ratiunea. Le place sa conduca cam...

Fecioara - e genul de persoana care isi scoate din incurcaturi rudele, mai ales daca e vorba de parinti - frati - rude, caci ei sunt sfinti pt ea. Daca intra in inucurcaturi are obiceiul sa "sune un prieten". Isi va prezenta situatia in fata pers respective cerand azil. Fecioara are obiceiul frecvent sa mearga la cunostiinte (chit ca era sora prietenei prietenului sotului ei - cunostiinta ff indepartata pe care probabil a vazut o de cateva ori in viata) sa doarma cand este in pelerinaj prin diverse destinatii - si nu in vacanta, deobicei cu o treaba. In rest, daca o fecioara are nevoie sa ia pe cineva cu masina de la aeroport, deobicei nu va chema un taxi, ci va suna un prieten fata de care se va revansa mai tarziu sau despre care stie ca ii era dator de nush cand cu un serviciu. Asa functioneaza ea. Si de cele mai multe ori isi ia responsabilitati si obligatii pe cap singura, fara sa o sileasca nimeni, doar pt ca asa crede ea ca este de datoria ei sa faca ceea ce unii ar numi - a-ti pune streangul de gat singur. Foarte atenta cu actele.

Balanta - hmm, balanta linistita cum e ea nu prea intra in incurcaturi monstruoase. Dar din cazua faptului ca este maladiv de distrata, viata ei va fi presarata zilnic cu cautatul cheilor, ochelerilor, masinii in parcare, cu picanterii de genul pierdut avionul, dormit prin aeroport unde ramai fara geanta sau ti se spune ca nu ai un bilet de avion valid. Nu isi asuma cine stie ce riscuri, nu se arunca la calatorii cu potential de risc major, dar se poate aventura cu bicicletele prin salbaticie ca asa i-a venit. Daca pateste chestii, deobicei sunt mici si rezolvabile, nu neaparat situatii de criza majore. le mai moare laptopul..

Scorpionul - deobicei are un spirit si o inteligenta practica care il ajuta sa observe mai bine ca orice cum se monteaza un cort, si inca repede, chiar daca n-a mai montat pana atunci, si ploaia ameninta. E un bun identificator de puncte slabe ale unei organizari. Daca e in rahat o sa isi dea seama mult mai repede decat restul (cateodata vede drobu de sare unde nu e) si o sa inceapa sa-i bata la cap pe toti cei din jur cu "ce vom face?" punand la cale in acelasi timp un plan de evacuare din situatia de urganeta, repetand de 10 ori cu fiecare in parte ce are ea de facut, tocand in general pe cei mai relaxati si care nu inteleg gravitatea problemei.. Poate deveni chiar panicoasa, mai ales daca n-are langa ea pe cineva calm care sa o lamureasca ca o sa se rezolve. Mai exista o categorie mai mica de scorpioni, care o sa reactioneze cu stoicism fata de criza, zicandu si ca asta e, si acum suport consecintele.

Sagetator - daca e vorba de barbat...pfuu, apoi sa te tii. E putin inconstient - asta ca scuza, ca el oricum nu se considera asa neaparat. Ia balamucul in piept omitand de cele mai multe ori anumite dezavantaje si posibile periocole gen forta gravitationala, centrifuga, curentul electric. Daca ii zici ca nu are grija nu pare prea receptiv. E genul care intra in rahat, mai baga si pe altii, si apoi cand se trezesc cu totii in mijlocul rahatului el ridica din umeri. Sagetatorul nu este numai comod, este si lenes. Incredere de nezdruncinat - uneori dincolo de legile naturii - ca merge perfect masina daca ea nu porneste! O alta caracteristica e ca sagetatoru nu se va da inapoi de la a intra si a 10 oara in acelasi rahat. Daca vede pe altul in rahat o sa-i sara in ajutor, doar ca o sa cam bombane ca i-ai stricat duminica. Iar ajutorul din obligatie cu atat mai mult il deranjeaza si nu prea are obiceiul sa-l onoreze. ;) Nu prea ii plac obligatiile - opus fecioarei care are obiceiul sa faca sau sa ceara ajutor in contul unor obligatii.

Capricorn - nu prea intra in rahat decat daca e tarat de un sagetator sau berbec. In rest e tipul calculat care are un plan elaborat pt fiecare chestie importanta, si se straduieste sa faca cat mai conform cu planul totul. E total turmentat de situatiile neprevazute si ii ia o multime sa le proceseze. Deobicei se blocheaza, ramane sa proceseze chestiile aparute si neplanuite. Isi salveaza documentele de vreo 5 harduri externe si avutia intr-un seif. De aceea capricornul nu intra in rahat iar daca intra ori l-a creat el ori va respecta planul revizuit si updatat de iesit din rahat tipul 1, 2,...n. La asta se potriveste bine cu un taur. Si de asta se si spune ca sunt buni origanizatori.

Varsatori - belele varsatorului sunt de domeniu SF-ului clar. Daca prietenul tau varsator te suna si iti spune ca nu poate ajunge caci este rapit de extraterestrii si provizoriu eliberat pe teritoriul Afghanistanului, dupa care trebuie sa se intalneasca cu Dalai Lama tu sa faci bine sa il crezi. Varsatorii nu mint pe cei la care tin. Se intampla des sa li se blocheze un genunchi cand te astepti mai putin si sa contramandeze tot balul de final de nu stiu ce pentru ca au un genunchi imobilizat. Stau foarte prost cu orientarea, asta pentru ca mintea lor stie exact care este oranduiala galaxiilor dar stau foarte prost la capitolul Metrorex. Bine daca se concentreaza putin stiu toata harta de transporturi in comun intr-o secunda, numai ca nu ii intereseaza. Tangential doar si tot pot scoate piatra pe care a aruncat-o un nebun si s-au chinuit sa o scoata cei 10 intelepeti: fecioara, capricorn, etc. Noroc ca geniul lor ii salveaza din aproape orice, numai de nervii prietenei nu.

Pesti - nu sunt genul care sa se fereasca din plin de situatiile penibile si de aceea se bucura adesea de ele. Au parte frecvent de accidente, neintelegeri, probleme de tot felul. Se bazeaza pe bunatatea si ajutorul celor din jur ca sa iasa din rahat. Iar daca cei din jur isi arata indiferenta fata de situatia lor de criza, pestii se vor arata total raniti de atitudinea persoanei care i-a refuzat. Apeleaza la cunostiinte destul de des ca sa fie ajutati. Asta pt ca si ei ajuta persoane nu neaparat apropiate, doar din solidaritate cu "cei nevoiasi". Accepta usor sa ii fie invadat spatiul persoanl. Un varsator pe cat de umanitar este, n-ar accepta niciodata un asemenea compromis pentru ca ar fi impotriva politelor lui de privacy. In plus sigur s-ar trezi ca e potential alergic la 10 chestii potential in posesia celui cu care trebuie sa ia contact sau care potential ii pot declansa blocatul piciorului.

3 comentarii:

  1. :)) Da, la fix. Asa suntem noi, berbecii. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. săptămâna trecută am venit cu bluza pe dos la serviciu :)) dacă nu mi-ar fi atras o colegă atenţia, aş fi stat aşa toată ziua :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi s-a întâmplat şi să merg la o întâlnire plină de apa de baltă şi noroi :)) M-a stropit o maşină (din cap până în picioare) fix înainte să traversez către locul întâlnirii. Ca să nu mai zic că ieri era să dau cu capul într-un STOP :))) Cred că mă opresc aici cu confesiunile :D

    RăspundețiȘtergere